In de snel evoluerende energiemarkt worden ondernemers steeds vaker benaderd door diverse partijen met voorstellen om accu’s te installeren. Om je te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing, heeft Full Power Support een Accu-Aanschafwijzer samengesteld. Hierin benoemen ze beknopt de essentiële aandachtspunten die je in overweging kan nemen bij de aanschaf van een accu.
■ Netaansluiting:
Bij een kleinverbruik aansluiting geldt de dag van vandaag het net nog als je accu en heb je in principe geen losstaande accu nodig. De aanschaf van een accu op een kleinverbruik aansluiting is dus (op dit moment) financieel minder interessant en zou dus met name als voordeel hebben om meer toekomstgericht te zijn. Bij een grootverbruik aansluiting is het locatie en situatie afhankelijk of het interessant is.
■ Transportvermogen:
Het optimaal schakelen van een accu gaat gepaard met het in korte tijd (bij voorkeur 1-2 uur) de accu volledig te kunnen laden/ontladen. Om dit mogelijk te maken dient het gecontracteerd vermogen voor zowel de afname als de teruglevering voldoende groot te zijn.
■ Financiering:
Banken worstelen met de business case voor accu’s omdat het lastig te garanderen is wat de opbrengsten zullen zijn/worden. Als gevolg hanteren banken vaak een inleg van eigen middelen van minimaal 50% van de benodigde investering. Rendementsberekening: Om een weloverwogen keuze te kunnen maken is het raadzaam om een onafhankelijke gedegen berekening op te laten stellen waarin diverse scenario’s worden doorgerekend op basis van de specifieke locatie / situatie.
■ Garantiestelling:
De garantiestellingen tussen diverse aanbieders van accu’s kunnen behoorlijk verschillen. Kijk daarom goed naar welke garanties worden aangeboden en onder welke randvoorwaarden.
■ Technische Specificaties:
Tussen verschillende aanbieders kunnen type accu en/of specificatie nogal verschillen. Een duurdere accu is dus niet per definitie duurder, maar heeft misschien technische voordelen waardoor de prijs hoger is. Laat aanbiedingen daarom onafhankelijk vergelijken.
■ Aggregator:
Om een accu terug te kunnen verdienen is de aggretator (schakelende partij) de cruciale factor. Zonder de goede partij kan het lastig worden om de investering terug te verdienen. Het kan verstandig zijn om ondersteuning te zoeken bij de keuze voor de juiste schakelende partij. Let hierbij ook goed op voor mogelijk tegenstrijdige belangen die een partij kan hebben.
■ Energiecontract:
Het energiecontract op de aansluiting dient het schakelen (en afrekenen) van de accu mogelijk te maken. Indien dit niet het geval is dan zal of het energiecontract aangepast dienen te worden of dient voor een andere mogelijke oplossing te worden gekozen.
■ Optimalisatie:
De inzet van de accu kan worden geoptimaliseerd door slim te kiezen voor inzet voor eigen verbruik optimalisatie en/of de inzet puur voor de handel. Vergunning: Controleer bij de gemeente of een vergunning nodig is voor installatie.
■ Verzekering:
Verzekeringsmaatschappijen worstelen nog met de vereisten die ze wel/niet opleggen aan het verzekeren van een accu. Neem daarom ook vroegtijdig in het traject (voor keuze van de acculeverancier) contact op met de verzekeringsmaatschappij.
■ Advies
De keuze voor de aanschaf van een accu is complex en afhankelijk van verschillende factoren. Overweeg daarom begeleiding van een onafhankelijke partij die uw belangen vooropstelt.
Wilt u weten of een accu een slimme investering is voor uw agrarisch bedrijf? Full Power Support heeft een gespecialiseerde rekenmodule die snelle en nauwkeurige analyse van verschillende scenario’s maakt, afgestemd op uw specifieke locatie en situatie. Voor een vast bedrag helpen wij u inzicht te krijgen in de financiële implicaties en opbrengsten van een accu voor uw bedrijf.
Bel: 085-4444183 of mail ons via info@fullpowersupport.nl voor meer informatie.
Deel dit artikel