Dit komt hoofdzakelijk door onnodige onzekerheid over de eenvoudige aanvraag of onwetendheid van het bestaan van de vouchers. Dit blijkt uit een peiling door Nieuwe Oogst in samenwerking met de VAB (Vereniging van Agrarische Bedrijfsadviseurs). Boeren met een advies en/of bedrijfsplanvoucher blijken hun gewenste veranderingen richting duurzaamheid succesvol door te voeren. Voor ons reden om jou hierover nader te informeren. Het is namelijk belangrijk dat je de aanvraag direct na opening van de regeling indient, als je een voucher wilt bemachtigen. Aanvragen is kinderlijk eenvoudig. Dus ook jij kunt je voordeel ermee doen, zoals je dat verdient voor jouw inspanningen om te verduurzamen!
Binnenkort volgt een nieuwe opening van de GLB-Kennisvoucher regeling!
De afgelopen periodes is de regeling (voorheen ook onder de noemer SABE-regeling) zo succesvol gebleken, dat deze herhaald wordt. Boeren met een advies en/of bedrijfsplanvoucher blijken hiermee hun gewenste veranderingen richting duurzaamheid door te voeren, blijkt uit onderzoek. Ze zijn tevreden over de support die ze van de erkende BAS-Adviseur hebben ontvangen.
Het gros van de boeren vraagt geen vouchers aan!
Uit de peiling die tijdens een webinar van de Nieuwe Oogst en VAB over dit onderwerp onlangs werd gehouden, blijkt dat 36 procent van de deelnemers wel het bestaan van de vouchers kent, maar ze desondanks nog niet benut. 34 Procent van de ondervraagde boeren kent de vouchers nog helemaal niet. Het gros van de boeren, 70% dus!, maakt dus nog geen gebruik van deze aantrekkelijke en simpel te bemachtigen tegemoetkoming van de overheid.
Geld dat op straat ligt
We hebben het hier over geld dat gewoon op straat ligt en onafhankelijke support en expertise die voor het grijpen liggen. Voor de adviesvouchers is namelijk (maximaal) € 1.500 beschikbaar en voor de vouchers voor een bedrijfsplan binnen de aandachtsgebieden ‘E3 bedrijfsovername’ en ‘E4 verdienvermogen’ zelfs (maximaal) € 6.000! De adviseur die wordt ingeschakeld moet een integraal advies geven, waarbij hij ook nog andere adviseurs kan betrekken. Goede ervaringen worden opgedaan met onafhankelijke adviseurs, die een echte impuls geven aan het boerenbedrijf. Het integrale advies zorgt ervoor dat geen belangrijke zaken over het hoofd worden gezien die achteraf een probleem kunnen vormen. Bij de bedrijfsovername of aanpak van het verdienmodel wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de impact van de stikstofmaatregelen, geeft Paul Daniëls als Secretaris van de VAB, tijdens het webinar aan.
Binnenkort nieuwe opening advies- en bedrijfsplanvouchers
Kun jij wel een onafhankelijk en professioneel advies waarderen en gebruiken bij de volgende stap richting verduurzaming van je bedrijf? Vraag dan binnenkort zéker een GLB-kennisvoucher advies aan uit het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Begin of uiterlijk in de zomer van 2024, gaat de regeling opnieuw open. De exacte datum is helaas nu nog niet bekend.
Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AAA (AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse, AgriColumniste) – AgriBusiness
Bronnen: RVO, VAB, Nieuwe Oogst, LNV, Staatscourant, BIJ12, www.aanpakstikstof.nl, AgriBusiness
Deel dit artikel