Anke is eigenaresse van Zorgboerderij “Huize Weltevree”, Ze maakt zich als gevolg van de aankomende wijzigingen ernstig zorgen over de toekomst. Tot op heden stemt de Belastingdienst nog steeds mee in dat Zorgboerderij “Huize Weltevree” een agrarische bestemming betreft. Alleen durven Anke en haar man niet meer voor- of achteruit met hun zorgboerderij, uit bezorgdheid dat hun agrarische bestemming door nieuwe uitbreidings-plannen in de toekomst gevaar loopt.
Anke is samen met haar man bevlogen eigenaresse van Zorgboerderij “Huize Weltevree” met melkvee, ander kleinschalig vee en akkerbouw, die ik hier omwille van de privacy verder graag anoniem hou. Anke en haar man zijn door de problemen met hun kinderen in combinatie met haar achtergrond vanuit haar werk, interesses en ambities als vanzelf in de zorgtak gerold. Zij ontvangen nu dagelijks kinderen met een speciale behoefte op hun boerderij. Hun resultaten zijn bewonderingswaardig.
Geen opvolger en hoge investeringen
Anke en haar man hebben geen opvolger voor hun bedrijf en de investeringen die er nodig waren om winstgevend genoeg door te boeren met hun melkvee en akkerbouw waren dermate hoog en intensief, dat ze dit niet meer konden trekken, gaf Anneke eerlijk tijdens ons gesprek aan. De zorgtak was des te interessanter en lucratiever. Het boeren zit echter in hun genen. Het bleek voor hun dan ook de ideale combinatie om op kleinere schaal door te boeren in combinatie met hun nieuwe activiteiten voor kinderen met een lichte verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Ondertussen, alweer zo’n tien jaar verder, kennen ze het klappen van de zweep. Wat is nu het probleem, zou je denken.
Discussie over agrarische bestemming
De zaken lopen op Huize Weltevree al jaren zo goed, dat ze, nu Anke en haar man al een jaartje ouder worden, de akkerbouw- en veetak verder af hebben gebouwd en toe zijn aan uitbreiding van de zorgactiviteiten. Daarmee is hun de wel bekende en steeds actueler wordende discussie over de agrarische bestemming, die vaak gepaard gaat met het bedrijven van een zorgboerderij, niet bespaard gebleven. Bij de opstart van hun zorgboerderij bestond er nog geen passende wet- en regelgeving. Tot op heden stemt de Belastingdienst er desondanks veelal nog steeds mee in dat het hier een agrarische bestemming betreft. Ondertussen vormt deze omgevingswet zich wel, zij het langzaam maar zeker.
Angst, onzekerheid en wanhoop over uitbreidingsplan
De vraag die Anke in het kader van de nieuwe omgevingswet stelt is: “Kan ik straks mijn uitbreidingsplan nog wel bij de gemeente neerleggen, als de nieuwe omgevingswet erdoor is?” Dit gezin durft niet meer voor- of achteruit uit bezorgdheid dat hun agrarische bestemming door nieuwe uitbreidingsplannen in de toekomst gevaar loopt. De zorgtak is zodanig uitgegroeid dat hun agrarische activiteiten op een lager pitje is gezet. Dit, met alle consequenties van dien.
Geen probleem te verwachten
Volgens de kenners die zich verdiept hebben in de aankomende nieuwe omgevingswet, is in dit verband blijkbaar geen probleem te verwachten. Dit is momenteel slechts een fiscaal vraagstuk, dat al langere tijd speelt. Het valt dus in dat opzicht voorlopig enigszins buiten de reikwijdte van de nieuwe omgevingswet en dit artikel.
Lees verder welk advies Bianca Coenen aan boerin Anke heeft gegeven »
Heb jij ook een soortgelijke prangende vraag?
Heb je een probleem of prangende vraag over dit of een ander onderwerp? Bianca selecteert de meest prangende vraag en beantwoordt deze helemaal gratis voor jou!
Leg je vraag voor aan Bianca Coenen »
Op 30 november 2022 ontvangt de winnaar bericht. Dus tot die tijd kun je jouw vraag insturen!
Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AgriColumniste Boervindt Nieuwsbrief, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse – AgriBusiness
Bronnen: RVO, VAB, Geodan FLO Legal, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, AgriBusiness