SPONSORSHIP AGRIDIRECT
AgriDirect steunt de ‘Stella and Truus Foundation‘ omdat deze stichting een belangrijke rol speelt in het verbeteren van de toekomst van boeren en landbouwstudenten in ontwikkelingslanden. Door te investeren in de opleiding van landbouwstudenten, kan de kennis en expertise van deze jonge mensen worden vergroot. Hierdoor zijn zij in staat om hun landbouwactiviteiten te verbeteren en daarmee hun inkomen te vergroten. Door sponsoring draagt AgriDirect bij aan een duurzame ontwikkeling van de landbouwsector in ontwikkelingslanden.
In ruil voor deze bijdrage schrijft Liel Ophaniels, agristudent uit Malawi, speciaal voor Boervindt een blog over kansen en uitdagingen van landbouw in Malawi.
Hello, ik ben Liel Ophaniels, Student Agriculture and Natural Resources in Malawi (Afrika)
Vorige maand schreef ik over verschillende onderwerpen die in het algemeen bedoeld waren om u een algemeen overzicht te geven van de landbouw in Malawi. vervolgens keken we ook naar de achtergrond van Malawi als land, de omvang van de landbouwbedrijven in Malawi, de algemene landbouwsector en het leven van een boer in Malawi. Tot slot heb ik het ook over mijn studie gehad waarbij ik over twee projecten heb geschreven die ik als student tijdens mijn studietijd heb verzorgd. De projecten zijn champignonteelt en bijenteelt.
De toekomst van de landbouw in Malawi is mijn volgende gespreksonderwerp.
DE TOEKOMST VAN DE LANDBOUW IN MALAWI
Het lijdt geen twijfel dat Malawi zijn volledige potentieel in de landbouwsector kan ontsluiten door onze landbouw te baseren op systemen van waardetoevoeging en dit kan worden bereikt door groepen van gemeenschapsboeren of coöperaties. In dit segment zal ik het hebben over enkele specifieke gebieden in Malawi waar specifieke gewassen worden geplant en dieren worden geproduceerd in grote hoeveelheden die soms gewoon worden verspild bij gebrek aan markten. De producten kunnen collectief worden samengebracht en verwerkt, zodat ze hoge prijzen kunnen opbrengen en in de behoeften van de lokale consumptie en de export kunnen voorzien. De coöperaties hebben financiële middelen nodig om de verwerkingsmachines te hebben, bijvoorbeeld machines om tomatensaus te maken, en technische steun, die gemakkelijk beschikbaar is, kan worden verleend door deskundigen zoals afgestudeerden van mijn school om de activiteiten van de gemeenschappelijke boerengroepen te begeleiden.
TOMATENTEELT IN HET GEBIED VAN JENDA
Jenda is een populaire plaats in mzimba south vanwege de rijkdom aan groentegewassen zoals tomaat, kool, uien en Ierse aardappelen die het hele jaar door verkrijgbaar zijn. De gewassen worden door boeren overal in het stroomgebied geproduceerd en door de boeren zelf naar de markt van Jenda vervoerd. Boeren rennen op en neer langs de weg met manden tomaten en bossen uien om de aandacht te trekken van reizigers die even stoppen op hun route naar Mzuzu of Lilongwe. Ik slaagde erin drie van de boeren in het stroomgebied van Jenda te interviewen over de toekomst van de tomatenteelt en -handel en wat er gedaan kan worden om er zoveel mogelijk voordeel uit te halen.
■ Het interview met Mr. Hamilton phiri uit kayipumule village
De toekomst voor de tomatenteelt in ons gebied ziet er rooskleurig uit, omdat we een bestaande markt hebben en de productiekosten goedkoper zijn omdat we vrije grond hebben, zodat we alleen chemicaliën en meststoffen kopen. Het andere punt is dat we in het verleden tomaten van hoge kwaliteit produceerden, maar dat er geen goede prijzen waren, maar nu met de huidige prijs zien we dat tomaten over twee tot drie jaar duurder zullen zijn en dat is een voordeel voor ons boeren rond Jenda. Anderzijds zal in de toekomst vooral worden geproduceerd door degenen die kunnen omgaan met ziekten en plagen, wat ons in het voordeel zal stellen, aangezien sommigen zich uit de tomatenteelt zullen terugtrekken en de prijs zal blijven stijgen. Al met al is er een mooie toekomst rond Jenda wat betreft de tomatenteelt (Mr. Hamilton Phiri).
■ Interview met mevrouw Kaunda uit het dorp Zingiziwa
Om zoveel mogelijk winst te maken, moeten wij over de nodige technische kennis beschikken over nieuwe technologieën, bijvoorbeeld over de manier waarop wij bepaalde veel voorkomende plagen kunnen bestrijden. Wij moeten er ook voor zorgen dat goede rassen toegankelijk zijn voor ons boeren, zodat wij kwaliteitszaailingen produceren, en ook het beheer moet op een goede manier gebeuren, zodat kwaliteitsvruchten worden gerealiseerd, hetgeen meer kopers zal aantrekken. We moeten ook werken in groepen, boerenclubs en coöperaties, zodat we meer produceren en waarde toevoegen, zodat een deel kan worden geëxporteerd en daarmee Forex kan worden gegenereerd. Als we deze productie in een club doen, krijgen sommige mensen een baan in de productie, de verwerking, het vervoer en de afzet, wat hun leven zal verbeteren en het land zal helpen belasting van deze mensen te innen. Al met al kunnen goede productiepraktijken, het werken in clubs, coöperaties in de tomatenteelt helpen de winst te maximaliseren en ook inkomsten voor de regering te genereren (Mevr. Kaunda).
■ Interview met mevrouw Catherine Banda
Mevrouw Catherine banda uit het stroomgebied van Msegede, een landbouwster in de groenteteelt, vooral kool. Catherine houdt zich nu al meer dan 10 jaar bezig met deze landbouw. Ze heeft een halve hectare land waar ze de kool afwisselend op kleinere percelen teelt, afhankelijk van haar financiële mogelijkheden. Ze ontdekte dat ze, om het land ten volle te benutten, het opdeelt in verschillende percelen. Dit helpt haar om de weinige beschikbare middelen te concentreren om de beste krop kool te produceren. De winst die zij maakt met de verkoop van een perceel wordt gebruikt voor de produktie van een ander perceel, zodat zij haar bedrijf kan onderhouden en tegelijkertijd in haar levensonderhoud kan voorzien. De groenten worden het hele jaar door geproduceerd door middel van regen en irrigatie in het droge seizoen. Toen ik haar vroeg wat haar tot deze landbouw inspireerde, zei Catherine dat zij, die altijd thuis is en aandacht aan het gezin besteedt, het verstandig vond om zich met landbouwactiviteiten bezig te houden als aanvulling op de inspanningen van haar man.
Kortom, het leven van een Malawische boer wordt langzaam beter dankzij verschillende ingrepen van de overheid, niet-gouvernementele organisaties en de boeren zelf. Boeren worden aangemoedigd tot het composteren van oogstresten en andere biologisch afbreekbare materialen als maatregel om de hoge kunstmestprijzen af te schaffen, en om de verloren gegane bodemvruchtbaarheid te herstellen worden boeren aangemoedigd tot praktijken als agroforestry en bodembeschermingsmaatregelen.
De verschillende gewassen die in verschillende delen van het land worden geproduceerd, bijvoorbeeld tomaten, sojabonen, aardnoten en zonnebloemen, zijn van groot belang voor de vooruitgang van de landbouw in Malawi door middel van waardetoevoeging.
Liel Ophaniels
Student Agriculture and Natural Resources
P.S. More about me and my introduction, you can read here »
P.S. Visit the Stella and Truus Foundation at: www.stellaandtruusfoundation.com
Deel dit artikel