AgriDirect steunt de ‘Stella and Truus Foundation‘ omdat deze stichting een belangrijke rol speelt in het verbeteren van de toekomst van boeren en landbouwstudenten in ontwikkelingslanden. Door te investeren in de opleiding van landbouwstudenten, kan de kennis en expertise van deze jonge mensen worden vergroot. Hierdoor zijn zij in staat om hun landbouwactiviteiten te verbeteren en daarmee hun inkomen te vergroten. Door sponsoring draagt AgriDirect bij aan een duurzame ontwikkeling van de landbouwsector in ontwikkelingslanden.
In ruil voor deze bijdrage schrijft Liel Ophaniels, agristudent uit Malawi, speciaal voor Boervindt een blog over kansen en uitdagingen van landbouw in Malawi.
BEDRIJFSGROOTTE IN MALAWI
In Malawi zijn de meeste boerderijen kleinschalig en worden ze geëxploiteerd door kleine boeren. Over het algemeen worden kleine boerenbedrijven in Malawi gekenmerkt door hun eenvoud en traditionele landbouwmethoden, maar ze hebben ook het potentieel om hun productiviteit en winstgevendheid te verhogen met toegang tot verbeterde technologieën en infrastructuur.
Boerderijen in Malawi worden gekenmerkt door:
■ Eenvoudige infrastructuur. De meeste boerderijen in Malawi hebben een basisinfrastructuur zoals kleine opslagschuren, compostputten en beperkte irrigatiesystemen.
■ Maïs is het meest verbouwde gewas in Malawi en de meeste kleine boerenbedrijven wijden zich aan de teelt ervan.
■ Veel boeren in Malawi gebruiken traditionele landbouwmethoden zoals handarbeid, schoffels en door dieren getrokken ploegen, evenals traditionele opslagsystemen.
■ Om hun inkomen te verhogen en hun gewassen te diversifiëren, beoefenen veel boeren in Malawi intercropping, waarbij verschillende gewassen op hetzelfde veld worden verbouwd.
■ Door een gebrek aan middelen hebben kleine boeren in Malawi beperkte toegang tot moderne landbouwtechnologieën, zoals tractoren en hoogproductieve zaadvariëteiten.
LANDBOUW IN NEDERLAND VS MALAWI
Het verschil tussen landbouw in Nederland en Malawi is groot:
■ Technologie: Nederlandse boeren hebben toegang tot geavanceerde technologie, zoals GPS-gestuurde machines, precisie irrigatiesystemen en geavanceerde kassen, terwijl boeren in Malawi meer vertrouwen op handarbeid en traditionele technieken.
■ Schaal: Nederlandse boerderijen zijn meestal groter en commerciëler, terwijl de landbouw in Malawi over het algemeen kleinschaliger is en gericht op zelfvoorzieningslandbouw. Boeren verbouwen alleen gewassen voor eigen gebruik.
■ Klimaat: Nederland heeft een gematigd zeeklimaat, waardoor een grotere verscheidenheid aan gewassen kan worden verbouwd, terwijl Malawi een tropisch klimaat heeft met een lang regenseizoen en een korter droog seizoen.
■ Infrastructuur: Nederland heeft een sterk ontwikkelde infrastructuur, waaronder wegen, havens en een robuust distributienetwerk, wat het gemakkelijker maakt om goederen naar de markt te vervoeren. Daarentegen ontbreekt de infrastructuur in Malawi vaak, waardoor het moeilijker is om gewassen te vervoeren en toegang te krijgen tot markten. De landbouw in Malawi wordt bedreven in de meest landelijke delen van het land, waardoor een lokale boer weinig toegang heeft tot landelijke markten. De boeren die wel toegang hebben, hebben geen controle over de prijzen van hun producten die ze met moeite hebben kunnen produceren.
■ Overheidssteun: De Nederlandse overheid geeft aanzienlijke steun aan haar landbouwsector, waaronder subsidies en onderzoeksfinanciering, terwijl de landbouwsector in Malawi grotendeels ongereguleerd is en boeren vaak geen toegang hebben tot krediet en andere middelen.
De landbouw in Malawi kan veel bereiken als we een link kunnen leggen tussen boeren in Nederland en hier in Malawi door informatie uit te wisselen over verbeterde en duurzame landbouwmethoden.
In mijn volgende blog kom ik hier uitgebreid op terug.
Liel Ophaniels
Student Agriculture and Natural Resources
P.S. More about me and my introduction, you can read here »
P.S. Visit the Stella and Truus Foundation at: www.stellaandtruusfoundation.com
Deel dit artikel