AgriDirect steunt de ‘Stella and Truus Foundation‘ omdat deze stichting een belangrijke rol speelt in het verbeteren van de toekomst van boeren en landbouwstudenten in ontwikkelingslanden. Door te investeren in de opleiding van landbouwstudenten, kan de kennis en expertise van deze jonge mensen worden vergroot. Hierdoor zijn zij in staat om hun landbouwactiviteiten te verbeteren en daarmee hun inkomen te vergroten. Door sponsoring draagt AgriDirect bij aan een duurzame ontwikkeling van de landbouwsector in ontwikkelingslanden.
In ruil voor deze bijdrage schrijft Liel Ophaniels, agristudent uit Malawi, speciaal voor Boervindt een blog over kansen en uitdagingen van landbouw in Malawi.
Ervaring opdoen met pluimveeproductie en -management
Pluimveeproductie en -management is een van de studiegebieden van de universiteit Lilongwe in Malawi. Omdat de universiteit niet genoeg middelen hiervoor had, namen wij als studenten het initiatief om zelfs kuikens te kopen en te onderhouden. Zo konden we toch de noodzakelijke praktijkervaring op doen voor ons toekomstige werk of eigen bedrijf, zodra we klaar zijn met onze studies.
Eendagskuikens
Een pluimveebedrijf begint met eendagskuikens. Deze kuikens worden gekocht bij gerenommeerde broederijen en zijn meestal ingeënt tegen veel voorkomende pluimveeziekten. Zodra de kuikens op de boerderij aankomen, worden ze in een broedmachine geplaatst. De broedmachine zorgt voor een warme en gecontroleerde omgeving voor de kuikens. Het zorgt ervoor dat ze de juiste temperatuur en bescherming krijgen tijdens hun vroege stadia. De kuikens krijgen een uitgebalanceerde voeding die bestaat uit startvoer van hoge kwaliteit en schoon water.
Kippen voeren
Eendagskuikens tot een week oude kuikens, richtlijnen voor voeding en schema:
1. Startvoer: Begin met een in de handel verkrijgbaar startvoer van hoge kwaliteit. Dit voer is speciaal samengesteld om te voldoen aan de voedingsbehoeften van jonge kuikens. Het moet essentiële vitaminen, mineralen en eiwitten bevatten.
2. Voedingsschema: Bied de kuikens voer aan vanaf het moment dat ze aankomen. Plaats aanvankelijk kleine hoeveelheden voer in ondiepe bakjes of strooi het op schoon strooisel om het gemakkelijk toegankelijk te maken. Geef kuikens de eerste twee dagen continu toegang tot het voer.
3. 3. Water: Zorg altijd voor schoon, vers water. Gebruik kleine, ondiepe waterbakjes die gemakkelijk toegankelijk zijn voor de kuikens. Controleer de drinkbakken regelmatig om er zeker van te zijn dat ze niet vuil of verontreinigd zijn.
5. 5. Voedingsfrequentie: Bied de kuikens in het begin elke 2-3 uur voer aan tijdens de wakkere uren. Naarmate ze groeien, vermindert u de voederfrequentie geleidelijk tot 4-5 keer per dag tegen het einde van de eerste week.
7. Netheid: Zorg voor netheid in de broedruimte en maak de voer- en waterbakken regelmatig schoon om bacteriegroei en besmetting te voorkomen.
Omdat we studenten zijn gebruiken we aanvullend voer. Mengvoer dat we op de markt hebben gekocht en het voer dat we lokaal maken van maïszemelen, sojabonen en lokaal gedroogde vis. Dit is belangrijk omdat pluimveevoer erg duur is, vandaar de noodzaak om een alternatieve bron te hebben, zodat de productie niet onderweg stopt. Boeren die genoeg middelen en financiële basis hebben, worden aangemoedigd om maaltijden voor hun kuikens te kopen in winkels.
Oogst
In de 3e week zijn de kippen 0,80 kg, wat duidt op goede vooruitgang en succes. Meestal zijn vleeskuikens rond de 6 tot 7 weken klaar om geoogst te worden, afhankelijk van het ras, de voeding en het beoogde marktgewicht. Het gewicht bij de oogst moet 2 kg of meer zijn. De vleeskuikens die wij opfokten, waren klaar om geoogst te worden in de 6e week, omdat het alleen was om te oefenen.
Verkoop
De universiteit ligt in de hoofdstad Lilongwe, dit creëert een beter platform voor de markt. Klanten uit alle hoeken van de stad kwamen de kippen kopen en de vraag was groter dan het aanbod. Dit maakt ons als studenten ervan bewust dat het doen van dergelijke investeringen op grotere schaal van vitaal belang kan zijn voor het betalen van schoolgeld voor medestudenten die het moeilijk hebben. Elke kip bracht mwk5000 op, wat ongeveer gelijk staat aan 4 dollar. Er werden 98 van de 100 kuikens verkocht. De verkoop leverde 392 dollar op. Een mooi resultaat en ervaring!
In mijn volgende blog vertel ik meer over mijn studie aan de Landbouw Universiteit in Malawi
Liel Ophaniels
Student Agriculture and Natural Resources
P.S. More about me and my introduction, you can read here »
P.S. Visit the Stella and Truus Foundation at: www.stellaandtruusfoundation.com
Deel dit artikel