Lift je dit jaar mee op een stoppersregeling?
Eindelijk is het dan zover. Elk moment kunnen de nieuwe stoppersregelingen door de overheid officieel gepubliceerd worden. Binnenkort kun je online berekenen of jouw bedrijf onder de piekbelasters valt en weet je wat dit voor je betekent. Het kabinet zet er nu op in dat veehouders vrijwillig stoppen met hun bedrijf om zo snel mogelijk hun stikstofuitstoot te beperken en de natuur te herstellen, maar of dit zo blijft, is nog steeds de vraag.
Bovendien moet er meer stikstofruimte komen voor de legalisatie van PAS-melders en moeten weer bouwvergunningen verleend kunnen worden. Grootse doelen die ons allemaal bezighouden. Helaas zijn ze de diverse aankomende regelingen toch nog beperkt. Het is dan ook goed om op de hoogte te zijn, zodat je erop kunt anticiperen. Vooral ook om het vizier open te houden voor mogelijke alternatieven.
Landelijke en Provinciale stoppersregelingen, verplaatsingsregeling + verplichte maatregelen piekbelasters
Het kabinet legt momenteel de laatste hand aan 2 subsidieregelingen:
de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV) en de LBV-plus (LBV+). De laatste heeft hogere vergoedingen dan de LBV en is gericht op de piekbelasters. Dit zijn de 3.000 veehouderijlocaties die de meeste stikstofneerslag op Natura 2000-gebieden veroorzaken, waar iedereen wel het zijne over heeft vernomen na alle verhitte discussies over dit onderwerp. Als je melkvee-, varkens- of pluimveehouder bent, kun je in aanmerking komen voor de LBV en de LBV+. De LBV+ is er daarnaast ook voor vleeskalverhouderijen.
Provinciale stoppersregelingen:
Naast de landelijke stoppersregelingen komt er een tweede ronde van de Maatregel gerichte aankoop en beëindiging veehouderijen tweede tranche (MGA-2). Deze wordt uitgevoerd door je eigen Provincie en biedt daarmee meer ruimte voor maatwerk.
Nationale verplaatsingsregelingen:
Later dit jaar wordt ook een nationale verplaatsingsregeling voor boeren verwacht, die naar een locatie willen waar de uitstoot minder impact heeft op de natuur. We vernemen veel interesse in het veld voor deze optie. Wij houden je dan ook op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen.
Eind 2023 wordt beoordeeld of bovenstaande regelingen voldoende effect hebben in relatie tot de klimaatdoelstellingen voor onze sector. Mogelijk volgen er dan de gevreesde, verplichte maatregelen voor piekbelasters. Als we de geluiden horen en de debatten volgen, moet je daar terdege rekening mee houden. In dat geval is het dus uiterst belangrijk je goed voor te bereiden, zodat je startklaar bent om hier adequaat op te anticiperen.
Bereid je goed voor
Onze ervaring is jammer genoeg dat boeren in de waan van de dag vaak te afwachtend zijn ten aanzien van dit soort regelingen ofwel uitstelgedrag vertonen. Beter is het onderwerp nu al proactief aan te vliegen en niet te wachten op eventuele subsidies. Alleen zo ben je er namelijk straks daadwerkelijk klaar voor om gebruik te maken van die subsidies en zorg je ervoor dat je de boot niet mis loopt.
Ga dus al eens in gesprek met elkaar, je Adviseur of een goede AgriCoach, zodat je weet wat je wilt, je cijfers in orde hebt, je weet welk voorwerk je moet doen en of je überhaupt in aanmerking komt voor de regelingen. Wij hebben een stappenplan voor dergelijke keuzeprocessen en kunnen je daarbij begeleiden, al is en blijft dit sterk maatwerk. Het is in elk geval belangrijk een stappenplan voor jezelf te hebben en op basis daarvan een plan van aanpak te formuleren.
Lees verder over de mogelijke voorbereidingen die je hiervoor kan nemen »
Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AAA (AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse, AgriColumniste) – AgriBusiness
Bronnen: RVO, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, AgriBusiness