ODE aan de BOER die alsmaar wil verduurzamen
Hoe verder te verduurzamen, ondanks alle obstakels en tegenslagen.
Hoe verder te verduurzamen, ondanks alle obstakels en tegenslagen.
Afgelopen week sprak Bianca Coenen (AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse, AgriColumniste) in het kader van de nieuwe opening van de GLB-kennisvoucher regeling met veel boeren. De meest prangende en alsmaar terugkerende vraag die aan haar werd gesteld was:
“Hoe kan ik in Gods naam nog verder verduurzamen? Werkelijk ál het mogelijk dat er te verduurzamen is op ons bedrijf, ís al groen!”
Spanningsveld
De boeren die Bianca sprak, zaten met de handen in hun haar. De vorige openingsrondes van deze GLB-regeling stak ze ook al op dit dilemma in, maar toen waren velen nog oriënterend en zoekende. Nu zijn sommigen eerder wanhopig. Vanuit het verleden en de praktijk kent zij het spanningsveld over hoe en waar nog verder te verduurzamen. Maar niet in de mate waarin ze dit nu heeft ervaren. Reden genoeg voor Bianca Coenen om hier een column aan te wijden.
Boeren verduurzamen stuk voor stuk
De boeren die ik ken en waar ik kom, verduurzamen stuk voor stuk. Dat doen ze al sinds ik er over de vloer kom en kan denken. Tijdens mijn informatieve webinars over de GLB (voorheen SABE) -regeling, benadruk ik dan ook altijd dat in feite op die basis zo goed als elke boer een GLB-kennisvoucher aan kan vragen!
Oplossingen met of zonder voucher
De voornaamste oplossingen die ik je met of zonder voucher kan bieden zijn er twee:
1. Creatief en out of the box gaan. Daar blijken alsnog opties om te verduurzamen waar je als boer blij van wordt!
2. Oplossingsgericht werken waar het stagneert in de huidige verduurzamingsdoelen, dromen en acties. Vaak is dit namelijk de grootste frustratie en/of blokkade waardoor de boer deze beperkende gedachte, c.q. ervaring heeft.
Boeren zien vaak zelf de mogelijkheden niet
Dat boeren hier nu zó in vastlopen, vaak de mogelijkheden om te verduurzamen zelf niet meer zien op en dat dit tegelijkertijd toch van ze wordt gevraagd, heeft me enerzijds enorm geraakt, maar anderzijds dito geïnspireerd. Prachtig mooi is het dan ook elke keer weer, dat ik de boeren die ik heb gesproken, toch heb kunnen bewegen tot het formuleren van zinvolle, versterkende verduurzamingsideëen, danwel dichter bij het verwezenlijken van hun huidige verduurzamingsplannen kon brengen.
Díep respect voor de boeren in Nederland!
Ik schrijf deze column dus zéker niet omdat ik vind dat boeren niet genoeg verduurzamen. Het is eerder een ode aan de boer voor het feit dat ze de moeite voor ons allemaal blijven doen NOG VÉRDER te verduurzamen en ondanks alle obstakels en tegenslagen tóch (onder)zoeken, doorzetten, meewerken en alsmaar open blijven staan voor nieuwe mogelijkheden in de toekomst. Ik vind dat de boeren in Nederland díep respect hiervoor verdienen!
Trotse boer met mogelijkheden
Ben jij als trotse boer ook zoekende naar jouw mogelijkheden om verder te verduurzamen? Ik ga graag creatief met je sparren en brainstormen daarover en ben benieuwd waar je tegen aan loopt om oplossingen te creëren. Heb je een voucher gescoord voor je verduurzamings- en/of ontwikkelingsplannen? Dan kun je deze bij mij verzilveren. Zit jij met een andere heikele kwestie of prangende vraag ten aanzien van jouw heiligdom?
Ik sta te popelen met je in gesprek te gaan. Een eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend en ik doe er ook mijn best voor daarin direct toegevoegde waarde te leveren, zodat je weet wat ik voor je kan betekenen. Dat is je goed recht.
Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AAA (AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse, AgriColumniste) – AgriBusiness
Bron: AgriBusiness
Deel dit artikel