Het is de vraag of “vrijwillige” beëindiging daadwerkelijk de beste oplossing is voor de boer. Opkopen is en blijft desalniettemin voor een bepaalde groep boeren een prachtige mogelijkheid om te kúnnen staken.
Hopen is bezopen
Veel boeren hopen en wachten dus nu met smacht op de mooie subsidie in de vorm van een interessante opkoopregeling voor hun bedrijf die begin 2023 op de planning staat. Deze hoop wordt echter regelmatig door boeren gekoesterd omdat het in elk geval een oplossing is, of de enige oplossing die een boer ziet, kent en/of wordt aangereikt. Het is ook in veel gevallen de optie die is “geadviseerd”, soms zelf zonder enig of (voldoende) uitvoerig diepgaand en persoonlijk overleg noch onderzoek. De subsidie is aangevraagd zonder het juiste voortraject of vooroverleg, de broodnodige voorsortering.
Gaandeweg, als het moment van de verkoop dan dichterbij komt, blijkt dat het voor veel boeren lang niet altijd zo’n goede optie is. De opkoop wordt alsnog afgeblazen. Ontzéttend zonde van alle verspilde tijd en kosten die aan goede gesprekken en echte oplossingen voor de toekomst besteed hadden kunnen worden. Aandacht voor de intrinsieke motivatie voor de keuze en de daadwerkelijke interesse van de boer is er niet of weinig. Aan de beweegredenen voor deze optie tot koop wordt dan (ten dele) voorbijgegaan. Andere opties worden niet eens overwogen. Sommigen blijven tot slot alleen maar hopen, zónder iets te besluiten of ondernemen. Des te erger. Ze hebben geen opvolger en blijven afwachten. Dit zijn er meer dan je denkt! Zonder beslissing, komt er dus nooit een oplossing. Dan is hopen dus bezopen.
Beweeg, anticipeer en maak je hoofd leeg
Deze ondernemers zou ik willen aansporen om te bewegen en anticiperen. Laat je bedrijf niet lijdzaam doodbloeden, maar neem contact op met iemand die je kan helpen de juiste keuze te maken. Met piekeren kom je niet verder. En ook stoppen vergt moed en is krachtig ondernemerschap dat respect verdient. Samen kom je tot betere perspectieven en oplossingen. Er zijn altijd opties mogelijk om tot een succesvollere staking te komen. Je krijgt er een betere toekomst voor terug.
Vooruitlopen en de mouwen opstropen
Persoonlijk hou ik erg van ondernemers die vooruitlopen en de mouwen opstropen. De schouders eronder zetten en je niet afhankelijk opstellen van de aankomende regelingen. Vaak krijg ik van boeren te horen dat dit onmogelijk is. Ik spreek anderen die het gewoon doen. Het is uiteraard ook afhankelijk van je mogelijkheden en een dosis geluk, maar zeker is wel dat de duurzaam, succesvolle ondernemers, degenen zijn die proactief en preventief allerlei opties en scenario’s uitwerken die los van welke subsidieregeling dan ook werken en succesvol zijn. Ze nemen regie, gebruiken hun creatiekracht en manifesteren die als echte die hards. Daar moet je sowieso een flinke dosis van in je arsenaal hebben om überhaupt in de agrarische sector te overleven met de huidige wet- en regelgeving in deze maatschappij.
“Als coach zie ik er uiteraard altijd een mooie uitdaging in, de ondernemers die minder bedeeld zijn in hun mogelijkheden, ook support aan te bieden, zodat ze de mogelijkheden die er wel zijn optimaal benutten. Het blijkt altijd mogelijk een haalbaar doel te stellen.”
Mogelijkheden
Vanuit publieke middelen worden innovaties gestimuleerd om emissies te reduceren, waar ik enthousiast van wordt. Zo lopen er pilots op het gebied van veevoer en is er een meerjarig innovatieprogramma opgezet om emissies bij mestaanwending te reduceren. Ook op dit vlak denk en werk ik als agricoach actief mee met bedrijven in de sector. Verder kunnen demobedrijven een functie krijgen in het verspreiden en delen van de opgedane kennis. Daarmee ben ik al regelmatig constructief in contact en hoop ik binnenkort nationaal en vervolgens internationaal impact te creëren.
Naast onderzoeks- en innovatieprojecten zijn er verschillende regelingen om innovaties op het agrarische bedrijf te stimuleren. Stalinnovaties worden gestimuleerd via de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv). Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, waaronder stallen, kunnen in aanmerking komen voor de Milieuinvesteringsaftrek (MIA) en/of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) als deze op de geldende Milieulijst staan. Daarnaast is er de Subsidieregeling hoogwaardige mestverwerking (Shm) om bij te dragen de missie naar kringlooplandbouw te realiseren en daarmee de uitstoot van broeikasgassen en stikstof te verminderen. Vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling is tot slot het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) opgezet.
Tot slot is er de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE) om middels erkende bedrijfsadviseurs agrariërs te adviseren hoe ze kunnen omschakelen naar duurzame landbouw, op basis waarvan ik ook zelf regelmatig een bijdrage lever. Dit is slechts een mooie greep uit de mogelijkheden die er zijn.
Lees verder over de ins en outs »
Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AgriColumniste Boervindt Nieuwsbrief, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse – AgriBusiness
Bronnen: Ministerie van LNV, RVO, NOS, Caroline van der Plas, Financieel Dagblad, Aanpakstikstof.nl, internetconsultatie.nl, AgriBusiness