Werk je als melkveehouder in een veenweidegebied of (in de buurt van) een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied en wil je de grondwaterstand in dit gebied verhogen of je bedrijf verder extensiveren? Dan kun je binnenkort in een samenwerkingsverband subsidie aanvragen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dat kan héél interessant zijn. We informeren je daarom nader over deze voorwaarden en de diverse mogelijkheden.
Deze subsidieregeling, die valt onder het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) 2023, is onderverdeeld in de volgende drie categorieën:
Categorie 1: Opstellen gebiedsplan en opzetten samenwerkingsverband
Deze subsidie is bestemd voor samenwerkingsverbanden waarin agrariërs samenwerken met bijvoorbeeld andere agrariërs, agrarische collectieven en natuurorganisaties. In dit samenwerkingsverband zit in ieder geval één agrariër. Je kunt subsidie krijgen voor het opstellen van een gebiedsplan en het opzetten van een samenwerkingsverband, of voor het opstellen van een nieuw gebiedsplan met een reeds bestaand samenwerkingsverband.
Categorie 2: Verhogen grondwaterstand en mogelijk extensivering veenweidegebieden
Deze subsidie is bestemd voor samenwerkingsverbanden waarin agrariërs samenwerken met bijvoorbeeld andere agrariërs, agrarische collectieven en natuurorganisaties. In het samenwerkingsverband zit in ieder geval één agrariër. Je kunt subsidie krijgen voor het verhogen van de grondwaterstand in een veenweidegebied of minder intensief verbouwen op je bedrijf (extensiveren).
Categorie 3: Extensivering in en rond stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden
Deze subsidie is bedoeld voor samenwerkingsverbanden waarin agrariërs samenwerken met bijvoorbeeld andere agrariërs, agrarische collectieven en natuurorganisaties. In het samenwerkingsverband zit in ieder geval één agrariër. Je kunt subsidie krijgen voor het minder intensief verbouwen op je bedrijf (extensiveren) in en rond een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied.
Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse – AgriBusiness
Bronnen: RVO, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, AgriBusiness
Deel dit artikel