Jonge landbouwers zijn onze hoop en toekomst. Dat ziet gelukkig ook de overheid. Daarom zijn er vele subsidiemogelijkheden voor jonge landbouwers. Om er zeker van te zijn, dat je ze niet mist, hebben we de belangrijkste, aankomende subsidies voor je op een rijtje gezet!
Kreeg je in het Gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) tot en met 2022 de extra betaling jonge landbouwers? Dan kun je vanaf 1 maart tot 15 mei 2024 deze subsidie aanvragen als je de termijn van 5 jaar nog niet hebt volgemaakt en voldoet aan de voorwaarden. Je krijgt de subsidie dan bovenop de basispremie. Helaas kun je de extra betaling niet meer aanvragen voor een nieuwe of andere jonge landbouwer in het bedrijf. Het subsidiebedrag voor 2024 is nog niet bekend, maar wordt binnenkort op de site van RVO geplaatst. Lees verder »
De Vestigingssteun geeft je een financiële ondersteuning bij het helemaal of gedeeltelijk overnemen of opstarten van een bedrijf. Hiermee kun je als jonge landbouwer 15% extra subsidie krijgen voor duurzame investeringen. Je komt hiervoor in aanmerking als je voldoet aan een aantal voorwaarden, waaronder:
Je bent ouder dan 16 jaar en jonger dan 40 jaar;
Je hebt een bedrijfsplan;
Je hebt een officiële landbouwkundige (of gelijkwaardige) opleiding afgerond of aantoonbare werkervaring;
Lees verder »
Samenwerking voor generatievernieuwing richt zich op zij-instromers, jonge landbouwers die niet binnen de familie een bedrijf kunnen overnemen. Samenwerkingsverbanden kunnen aanvragen indienen voor projecten met kennisactiviteiten, maar ook voor investeringen. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van de aanvraag. Meer informatie over deze regeling volgt later, maar als je met dit soort plannen en ideeën rond loopt, is het goed te weten dat er support voor je op komst is. Lees verder »
Wil je je investeren in nieuw of overgenomen bedrijf of het nieuwe of overgenomen bedrijf verduurzamen? Als je te weinig zekerheden hebt, kun je jammer genoeg geen lening afsluiten. Met het Vermogensversterkend Krediet (VVK) lukt dit misschien wel. Deze regeling is ook wel bekend als het bedrijfsovernamefonds. Lees verder »
Heb je goede ideeën om je stallen duurzamer te maken? Met de Innovatiemodule van de Sbv kun je subsidie krijgen om je innovatie te onderzoeken en ontwikkelen. Jonge veehouders kunnen zelfs extra subsidie krijgen om te investeren in innovaties met de Investeringsmodule van de Sbv. Lees verder »
Inspiratie op een demobedrijf
Ben je benieuwd wat collega-landbouwers te vertellen hebben over maatregelen voor een duurzame, stikstofarmere en meer extensieve bedrijfsvoering? Haal inspiratie uit verhalen van andere jonge landbouwers die hun bedrijfsvoering met de subsidie uit het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) al verbeterd en verduurzaamd hebben voor een betere concurrentiepositie. Maak eens kennis met een demobedrijf bij jou in de buurt en laat je inspireren voor de volgende stap in je bedrijf. Vind deze demobedrijven hier »
Meer informatie en ondersteuning
Meer informatie over alle genoemde subsidies kun je nalezen via RVO Landbouw ». Als vanzelfsprekend kun je ook graag bij ons terecht voor ondersteuning van welke aard dan ook. Daarbij kun je denken aan agrarisch advies, een sparringpartner voor je nieuwe ideeën en dilemma’s, een AgriCoach om je daarin bij te staan en support en expertise om jouw sterke en onderscheidende agribusinessplan te schrijven. Lees verder »
Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse – AgriBusiness
Bronnen: RVO, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, AgriBusiness
Deel dit artikel