Meer dan een kwart van de Nederlandse glastuinders die groeibelichting toepassen in de teelt geeft aan met het stroomverbruik aan de top van de capaciteit van het energienet te zitten. Dit blijkt uit een inventarisatie van AgriDirect onder ca. 440 Nederlandse- en Vlaamse glastuinders. Ca. 21% van de Vlaamse belichtende glastuinders geeft aan aan de top van de capaciteit van het energienet te zitten.
Netbeheerders kunnen niet altijd meer aan de vraag naar stroom voldoen. Tuinders lopen veelal tegen dit capaciteitsprobleem aan bij uitbreiding of verduurzaming van het bedrijf, maar ook bij uitbreiding van belichting. Uitbreiding van het electriciteitsnetwerk is niet eenvoudig. Een structurele oplossing voor deze tuinders lijkt daarom nog jaren te gaan duren.
Met de toepassing van LEDS kunnen o.a. enorme besparingen op energieverbruik worden gerealiseerd. Dit kan nu al de ‘spanning’ voor de betreffende telers op de capaciteit van het electriciteitsnetwerk wegnemen.
Anton Lohuis, eigenaar van Lohuis Lighting & Energy: “De meeste belichtende tuinders maken nu nog gebruik van HPS (Hogedruk Natriumlampen/SON-T) van 1.000 W met 1,7 umol per Watt (na reflectie). Onze Tuinbouwleds produceren 3,0 of meer umol per Watt. Een 1.000 W-lamp kan dan worden vervangen door een lamp van 540 W; een besparing van bijna 50% op verbruik en daarmee de druk op het electriciteitsnetwerk en natuurlijk de portemonnee verlagen.”
Deze forse (kosten)besparing op elektriciteit, maken met de andere voordelen zoals de EIA-subsidie en de besparing op het onderhoud, LEDS concurrerender dan natriumlampen. Daarnaast zorgen LEDS voor meeropbrengsten en producten van een betere kwaliteit, zoals de houdbaarheid, vruchtgewicht en vitaminegehalte.
LEDS zelfs goedkoper dan SON-T
“Niet alleen is LED-belichting een uitkomst bij een tekort aan energie, maar ook blijken de kosten per m2 aan belichting nu lager uit te vallen dan die van een installatie met SON-T lampen. De investering is groter, maar wordt snel terugverdiend door de enorme energiebesparing. De onderhoudskosten zijn ook veel lager en de levensduur is veel langer”, aldus Anton Lohuis.
Deel dit artikel