Miljoenen voor milieu- en energievriendelijk investeren
Hoe kan jij met jouw duurzame doelen optimaal profiteren?
Hoe kan jij met jouw duurzame doelen optimaal profiteren?
Het belastingvoordeel op milieu- en energievriendelijke investeringen was altijd al interessant. De komende jaren pakt de overheid, als gevolg van de huidige klimaatproblematiek en daaraan gekoppelde doelen nog eens extra fors uit.
209 Miljoen voor milieuvriendelijk investeren
In 2025 trekt de overheid 189 miljoen euro uit voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en 20 miljoen euro voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De regeling is zelfs aangepast om zoveel mogelijk bedrijven belastingvoordeel te bieden en eerder duidelijkheid te bieden over hun aanvraag. De alom bekende MIA en Vamil bieden ondersteuning bij investeringen in duurzaam grondstoffen- en watergebruik en technieken om schadelijke uitstoot naar lucht, bodem en water te verminderen in de industrie, verkeer en vervoer, landbouw en bouw.
Maximaal 25 miljoen per bedrijf
Per bedrijf kun je jaarlijks maximaal 25 miljoen investeren waarvoor je belastingvoordeel kunt ontvangen. Dat is nogal wat. Voor bepaalde bedrijfsmiddelen is dit maximale bedrag lager. Dit belastingvoordeel van de MIA en Vamil kan echter niet meer gecombineerd worden met een aantal subsidies voor verkeer en vervoer, zoals de aanschaf van een uitstootvrije vrachtwagen of private laadinfrastructuur. Voor investeringen in duurzame en circulaire gebouwen zijn de maximale investeringsbedragen en enkele aftrekpercentages voor de MIA verlaagd.
Belastingvoordeel als je investeert in één van de 225 innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen
Op de Milieulijst staan alle bedrijfsmiddelen waarvoor je dit milieubelastingvoordeel kunt ontvangen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland past deze lijst jaarlijks aan. Als je investeert in één van de 225 innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen van de Milieulijst, kun je dit belastingvoordeel genieten.
■ investeringen in grondstoffen- en watergebruik: een inzamel- en het geldretoursysteem voor herbruikbare bekers;
■ een tankinstallatie voor ruitensproeiervloeistof om het gebruik van verpakkingen te verminderen;
■ investeringen in de landbouw, bijvoorbeeld: een desinfectiesysteem voor melkrobots en een onkruidmachine met lasers;
■ nageschakelde technieken als onderdeel van een duurzame stal. Hiervoor kunnen agrariërs onder voorwaarden weer belastingvoordeel krijgen;
■ investeringen in gebouwen en klimaatadaptatie: een zuiveringsinstallatie voor grijswaterrecycling;
■ gevelimpregnering zonder PFAS en chemicaliën.
Groen/blauwe tip:
Er zijn echter de nodige uitzonderingen en specifieke aspecten waarmee je rekening wil houden als je wil profiteren van dit belastingdeel. Je moet een aantal zaken helder voor ogen houden. Om te beginnen vereist het een strakke planning van je investeringen en afstemming met je financiële en fiscale contactpersoon. Als je het belastingvoordeel daadwerkelijk wil ontvangen, moet de investering binnen 3 maanden na de getekende offerte worden gemeld bij RVO. Dit gaat nog wel eens fout in de praktijk, waardoor ondernemers het complete belastingvoordeel mislopen.
Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AAA (AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse, AgriColumniste) – AgriBusiness
Bronnen: RVO, Belastingdienst, AgriBusiness
Deel dit artikel