Passie voor boeren wint van impasse overheid
Prinsjesdag heeft niet de gewenste antwoorden en oplossingen gebracht, waar we met z’n allen op gehoopt hebben. Wat doet deze impasse met je en waar kies jij vanaf dit punt voor?
Prinsjesdag heeft niet de gewenste antwoorden en oplossingen gebracht, waar we met z’n allen op gehoopt hebben. Wat doet deze impasse met je en waar kies jij vanaf dit punt voor?
Laat je je kisten, ga je afwachten, demonstreren vanuit wantrouwen en boosheid óf ga je proactief en positief in de actiestand, kies je je eigen koers, neem regie en creëer jouw eigen ruimte om dat te doen waar je het beste in bent, ondernemen, oftewel “succesvoller boeren”!
Je kunt ook wel zeggen: “Een boer kan de koning de oorlog dan wel niet verklaren, maar je hoeft ook niet te blijven zitten op de blaren en kunt ook zo die klus wel klaren”. Het is tenslotte niet iets, wat je niet eerder hebt gedaan, boeren in een land vol regels en beperkingen. Dit is in elk geval waar wij voor gaan en staan.
Sterk wantrouwen in de overheid
Er is sterk wantrouwen in de nieuwe koers van het kabinet en in hoeverre deze bijdraagt aan een betere verstandhouding tussen overheid en agrarische sector. Dat blijkt uit de consultatie die LTO Nederland naar aanleiding van het vorige week verschenen stikstof-rapport van Remkes onder haar leden heeft uitgezet. Leden gaven in de vrije reactieruimte regelmatig aan weinig hoop te hebben in de opvolging ervan door de overheid.
Dit roept nu terughoudendheid op in de hele sector, zowel bij de boer zelf als diens Adviseurs. Dit raakt ons. Want gaan we nu dan ook maar op onderbouwd advies wachten of nemen we regie? Wij kiezen voor het laatste, aangezien we weten dat stilstand achteruitgang is en we ook onze eigen kracht hierin kennen en daarin heilig geloven. In de praktijk zien we namelijk dat de boeren die regie nemen en ondanks onduidelijkheid en beperkingen, hun koers inzetten, plannen durven te maken, innoveren en investeren, de succesvolle boeren van de toekomst zijn.
Wantrouwen is niet weg te nemen met een advies, het vergt duidelijke, positieve stappen.”, geeft ook Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, aan. De stikstofaanpak en andere problematiek vragen een completere benadering, dan enkel een juridische of ecologische. Dat geldt voor zo goed als elk nieuw plan en elke boer die verder wil, is onze ervaring.
Gedwongen beëindiging, niet ons ding
In plaats van de ingezette gedwongen beëindiging, zien we veel meer in het stimuleren van de boeren die al willen veranderen. Leven en laten leven. Hoop doet ook leven. De kracht zit ‘m volgens ons in het ondernemen, de bewustwording, van daaruit de wens om te veranderen en (de goede begeleiding van) de transitie. De meeste boeren willen namelijk al lang verduurzamen en veranderen. De weg van de minste weerstand en meeste outcome is dan ook je op deze boeren te richten met je inspanningen. Een boer die al wil stoppen, hoef je niet meer te overtuigen en een boer die wil doorboeren, moet je simpelweg ondersteunen om succesvoller duurzamer te boeren. Kortom, dat is de boer die nu nog steeds dit artikel leest of diens omgeving, die dit oprecht interesseert.
Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse – AgriBusiness
Bronnen: LTO Nederland, BO Akkerbouw, Belastingdienst, AgriBusiness
Deel dit artikel